SELAMAT DATANG KE BLOG RASMI MOHAMMAD SAJA, SEMOGA DIPERMUDAHKAN SEMUA URUSAN KITA DUNIA DAN AKHIRAT

Whatsapp Business: 11 Fungsi Rahsia Whatsapp Yang Tidak diketahui

 Memformat mesej


Mesej di dalam WhatsApp boleh diformat sebagai Italic, Bold, Strikethrough dan Monospace.

Menandakan mesej (Star message)

Mesej di dalam WhatsApp boleh ditandakan dengan menggunakan fungsi “Starred”. Fungsi ini boleh diakses dengan menekan mesej yang hendak di tanda seketika dan tunggu sehingga menu terpapar di atas skrin. Pilih “Star message”.


Mesej yang telah ditanda boleh dicari semula untuk memaparkan semula mesej pergi Menu > Contct Info >>> “Starred message”.Siapa yang paling kerap anda hubungi?
Untuk mengetahui siapa yang paling kerap anda hubungi dengan telefon berasaskan android.
Setting > Chat > Chat History > Export Chat.


Dapatkan butiran mesej yang anda hantar
Untuk memeriksa butiran mesej yang telah dihantar waktu hantar dan waktu terima.Mengaktifkan silence mode untuk WhatsApp

Fungsi “Mute” akan mematikan bunyi notifikasi WhatsApp. Untuk mengaktifkan fungsi Mute, Menu > Mute Notification. Pilihan yang disediakan ialah 8 jam, 1 minggu dan 1 tahun.Sembunyikan status dilihat terakhir.
Apabila fungsi ini diaktifkan tanda last seen tidak akan terpapar pada skrin penerima. Untuk menggunakan fungsi ini. Settings > Account > Privacy > Last Seen. WhatsApp menyediakan tiga pilihan: Everyone, My contacts, Nobody.


Sembunyikan Notifikasi baca
Apabila fungsi ini diaktifkan tanda read (blue tick)  tidak akan terpapar pada skrin penerima. Untuk menggunakan fungsi ini. Settings > Account > Privacy > read. WhatsApp menyediakan tiga pilihan: Everyone, My contacts, Nobody.


Menggunakan WhatsApp on pada komputer
Layari WhatsApp web , ikuti paparan di skrin komputer.


Mengubah suai nada notifikasi
Anda boleh mengubah nada notifikasi untuk invidu tertentu. Untuk menukar notifikasi pilih contact yang terlibat, Menu > View Contact > Custom Notifications.


Menyimpan perbualan
Anda boleh menyimpan perbualan dengan cara Menu > More > Email Chat.


Membatalkan arahan simpan foto dan videos secara automatik.
Hanya boleh dilakukan dengan iPhone sahaja.


Kredit : Coach Abdul Shokur

0 comments:

Post a Comment

PELAWAT

Flag Counter

CHAT BOX

Copyright © MohammadMuai | Powered by Blogger Distributed By Protemplateslab & Design by Mohammadsaja@2018 | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com