Validasi idea perniagaan

 Rugi dalam perniagaan ni perkara biasa. Alamak dah lah modal kecik, belum mula meniaga lagi kau dah sembang bab rugi, payahlah camni. Ramai orang berniaga kemudian tak lama pastu “bungkus” sebab mereka tak bersedia untuk rugi. Untuk kurangkan kerugian kita kena buat validasi idea perniagaan.


Validasi idea perniagaan, apa tu?
Validasi idea perniagaan cerita dia camni, sebelum mula meniaga kita buat kajian mengenai sesuatu idea, bahasa mudahnya jika aku jual barang ni ada orang nak beli tak? Meniaga kan nak untung, kalau produk tak boleh jual camna nak untung. Apa bendalah validasi bagai, aku nak kaya dan berjaya. Sabar jap bro, kau tengok gambar kat bawah dulu. Jangan ikut macam cerita Titanic, You Jump I Jump. Kau tahukan apa jadi dengan kapal Titanic tu.


Klik gambar untuk paparan lebih jelas


Camna nak tahu idea perniagaan tu ok ke tak?
Idea perniagaan dianggap gagal apabila:
  • Produk dan perkhidmatan tidak mempunyai permintaan yang tinggi. Ini berlaku kerana produk telah berada di tahap matang dan sedang menuju ke arah penurunan permintaan. Tengok graf tu kalau baru nak mula meniaga cari produk yang sedang naik bukit, jangan jual produk yang sedang duduk atas bukit atau sedang turun bukit. Camna nak tahu produk tu dah ada tas bukit. Tengok je kalau produk tu dah viral gila, dah ramai yang jual, tak lama lagi dia akan turun bukit.



                                                              Klik gambar untuk paparan lebih jelas



  • Produk atau perkhidmatan yang kita nak jual tu tak boleh selesaikan masalah orang lain. Contohnya jual aiskrim, masa suhu semasa berada di bawah paras beku. Memang beku otak nak fikir.
  • Atau pun kau jual sesuatu secara “syok sendiri”.


Camtu ka! Nasib baik aku tak mula meniaga lagi. Validasi idea ni sama dengan kajian pasaran kan tentu banyak duit nak pakai. Syarikat besar memanglah akan guna consultant untuk buat kajian, orang macam kita ni guna kaedah kampung dah lah.
  • Tanya orang sekitar pejabat ke, orang kampung ke, sesiapa jelah yang kita rasa akan beli barang yang kita nak jual tu. Tanya dia orang kalau aku jual barang ni kau nak beli tak? Kau suka kaler apa? Warna apa? Saiz besar mana?
  • Kau pusing – pusinglah kat sekitar taman perumahan ke, kampung ke, bandar ke, tengok apa yang orang lain jual. Bila dah jumpa sesuatu yang kau minat, duduk kat situ 2 – 3 hari perhatikan siapa yang beli barang tu? Bila masa orang datang beli? Berapa ramai orang datang? Sambil tu kau tanya kat pembeli atau pelanggan kat situ kenapa dia suka beli barang kat situ?
  • Kalau nak buat jualan on line bolehlah buat survey on line, guna Google form ke, Survey monkey ke, Facebook ke.

Yang penting jangan syok sendiri, kaji dulu, baru jual.



                                                           Klik gambar untuk paparan lebih jelas





Kredit :Coach Abdul Shokur










0 comments:

Post a Comment

PELAWAT

Flag Counter

CHAT BOX

Copyright © MohammadMuai | Powered by Blogger Distributed By Protemplateslab & Design by Mohammadsaja@2018 | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com