SELAMAT DATANG KE BLOG RASMI MOHAMMAD SAJA, SEMOGA DIPERMUDAHKAN SEMUA URUSAN KITA DUNIA DAN AKHIRAT

Facebook Page Insights: Pengenalan

Facebook Insights ialah sebuah alat pengesan yang terdapat pada Facebook Page yang boleh digunakan untuk mengesan interaksi pengguna di sesebuah Facebook Page. Facebook insight boleh digunakan untuk mengesan jumlah pengguna yang aktif untuk memahami prestasi Facebook Page.


Dengan Facebook Page Insight, anda boleh:
·         Memahami prestasi Facebook Page anda;
·         Kandungan yang menarik minat pengunjung; dan
·         Mengoptimumkan kandungan page supaya pengunjung memberitahu rakan mereka mengenai

Untuk memaparkan Insight Facebook Page anda, lawati Faceebook Page dan klik pada tab Insight pada sebelah atas page anda.


Anda boleh menilai Insight data melalui dashboard atau mengeksport data tersebut ke dalam bentuk excel dengan menggunakan butang “Export” di sebelah kanan atas.

Apabila butang “Export” ditekan, sebuah dialog box akan terpapar dan anda boleh memilih:
  • Julat tarikh data yang ingin anda lihat mengenai page anda;
  • Bentuk fail yang hendak dimuat turun sama ada dalam bentuk Excel atau CSV;
  • Jenis data yang ingin dilihat; “Page data” untuk melihat data terkumpul atau “Post data” data mengenai setiap post di dalam page.


Page summary


Page Summary menunjukkan metric utama di dalam pages anda dalam masa 7 hari, data yang dipaparkan ialah Page Likes, Post Engagement, and Reach. Metric ialah penelitian yang terperinci dan sistematik tentang pola atau corak. Bahagian ini turut memaparkan peratus perubahan berbanding tempoh masa sebelumnya.Bahagian ini penting untuk mendapatkan penilaian cepat berkaitan prestasi Facebook Page. Sebagai contoh untuk mengembangkan pengikut anda boleh menumpukan kepada Page like dan Reach. Jika ada menggunakan video untuk membuat hubungan (engagement), anda boleh melihat pada data video view dan post engagement.


Your 5 Most Recent Posts

Bahagian ini menunjukkan maklumat penting berkaitan lima post terakhir, maklumat yang dipaparkan  terdiri dari tarikh dan masa, post caption, jenis post, targeting, reach, and engagement.

Maklumat dari bahagian ini boleh digunakan untuk menilai prestasi sesuatu post dan jenis post yang beraksi dengan baik kebelakangan ini. Page to watch

Senarai page yang memaparkan jenis post yang sama. Bahagian ini membenarkan anda membuat perbandingan prestasi page anda dengan page lain yang memaparkan kandungan post yang sama.

Rujukan: The Complete Guide to Facebook Analytics

0 comments:

Post a Comment

PELAWAT

Flag Counter

CHAT BOX

Copyright © MohammadMuai | Powered by Blogger Distributed By Protemplateslab & Design by Mohammadsaja@2018 | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com