SELAMAT DATANG KE BLOG RASMI MOHAMMAD SAJA, SEMOGA DIPERMUDAHKAN SEMUA URUSAN KITA DUNIA DAN AKHIRAT

Asas Pemasaran Digital

 

PEMASARAN DIGITAL

Pemasaran digital ditakrifkan sebagai aktiviti promosi untuk produk atau jenama melalui aplikasi media elektronik. Fungsinya ialah sebagai medium pertukaran maklumat produk atau perkhidmatan kepada pelanggan. Selain itu, usahawan boleh menggunakan kaedah ini untuk membina dan mengekalkan hubungan bersama pelanggan. Pemasaran digital adalah lebih kos efektif daripada
kaedah pemasaran konvensional dari segi kitar jualan yang berkurangan, boleh diukur, memberi lebih kemudahan serta mencapai hasil yang disasarkan. Pemasaran digital kini dan pada masa hadapan bermatlamat untuk menghasilkan jualan dengan menggunakan data penggunaan Internet.

Medium elektronik yang sering digunakan oleh penjual untuk memasarkan produk atau perkhidmatan yang ditawarkan terdiri daripada laman web, e-mel dan mobile marketing, laman Blog, laman Facebook, Google, Instagram dan Youtube.

klik pada gambar untuk paparan lebih jelas

Medium pengiklanan digital yang sering digunakan oleh penjual untuk memasarkan produk atau perkhidmatan yang ditawarkan terdiri daripada laman web, e-mel dan mobile marketing, laman Blog, laman Facebook, Google, Instagram dan Youtube.

Menurut statistik yang dikeluarkan oleh jabatan Perangkaan Malaysia, jumlah penduduk Malaysia pada hari ini ialah seramai 32 juta orang, daripada jumlah ini dianggarkan 24.5 juta daripada mereka merupakan pengguna Internet (76.9%). Manakala selebihnya (23.1%) tidak memiliki akses kepada Internet.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia di dalam laporan yang bertajuk  Internet users survey 2017 (Malaysian Communication and Multimedia Comission, 2017) menunjukkan bahawa pada tahun 2016  terdapat seramai 28.5 juta pelanggan  Internet jalur lebar mudah alih dan 2.5 juta pelanggan Internet jalur lebar talian tetap di Malaysia. Daripada jumlah tersebut seperti yang ditunjukkan di dalam Rajah 2.7  seramai 89.4% pengguna Internet melayari Internet dengan menggunakan  telefon pintar.


klik pada gambar untuk paparan lebih jelas


Graf yang ditunjukkan di dalam Rajah 2.8  yang diperolehi daripada SKMM menunjukkan bahawa 85 % pengguna Internet menggunakan Internet di rumah, manakala 84% pengguna Internet melayari Internet semasa mereka sedang berada di dalam perjalanan seperti semasa menggunakan pengangkutan awam, menunggu di stesen atau ketika sedang menaiki kereta. Apa yang lebih menarik ialah kajian ini turut menyatakan 54.8% pengguna Internet menggunakan talian Internet semasa mereka berada di rumah orang lain. Maklumat di atas merupakan bukti kukuh bahawa pemasaran digital menyediakan peluang yang tinggi untuk sesuatu maklumat sampai kepada golongan sasaran dengan cepat dan murah.

klik pada gambar untuk paparan lebih jelas

Kajian dari menunjukkan Google Insight Think (Marketo, 2015) menunjukkan sebelum seseorang pengguna atau pembeli melangkah ke kedai untuk membuat pembelian, 48% pengguna memulakan pencarian berkaitan sesuatu produk atau perkhidmatan dengan menggunakan enjin carian, 33% merujuk kepada laman web jenama barangan dan 26% membuat carian menggunakan aplikasi pintar.

klik pada gambar untuk paparan lebih jelas

YBhg. Dato' Sri Dr Mohd. Uzir bin Mahidin, Ketua Perangkawan, Jabatan Perangkaan Malaysia  di dalam satu ucapannya seperti yang disiarkan di dalam akhbar New Strait Times bertarikh 19 March 2018, dibawah tajuk Malaysia's Internet penetration is now 85.7per cent, menyatakan 86.3% pengguna di Malaysia menggunakan Internet untuk melayari media sosial dan 80.4% pengguna menggunakan Internet untuk mencari maklumat berkaitan produk atau perkhidmatan.

Kredit :Coach Abdul Shokur

1 comment:

PELAWAT

Flag Counter

CHAT BOX

Copyright © MohammadMuai | Powered by Blogger Distributed By Protemplateslab & Design by Mohammadsaja@2018 | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com