SELAMAT DATANG KE BLOG RASMI MOHAMMAD SAJA, SEMOGA DIPERMUDAHKAN SEMUA URUSAN KITA DUNIA DAN AKHIRAT

Facebook Ads: Split Test

 

FACEBOOK ADS: SPLIT TEST


Split test digunakan untuk menguji versi iklan yang berbeza untuk mencari set iklan yang terbaik untuk memperbaiki mutu kempen pemasaran di masa depan. Sebagai contoh anda boleh memaparkan satu iklan yang sama kepada dua kumpulan audiens yang berbeza, dan membuat perbandingan iklan mana yang mempunyai prestasi yang lebih baik atau menguji dua cara penghantaran untuk melihat kaedah mana yang memberikan hasil yang lebih baik.

Split test boleh dijalankan dengan menggunakan fungsi split test yang terdapat di Facebook Manager. Artikel ini akan berkongsi perkara asas yang perlu difahami berkaitan split test termasuk pemboleh ubah, bajet dan penjadualan.

Split test memilih audiens secara rambang, tiada pertindihan kumpulan.

Sifat rawak ini penting untuk mematikan ujian dibuat secara adil kerana faktor lain tidak akan mempengaruhi keputusan perbandingan kumpulan. Ia digunakan untuk memastikan setiap set iklan mempunyai yang sama untuk mencapai prestasi yang optimum. Setiap set iklan yang diuji akan mempunyai ciri yang sama, yang berbeza hanya pemboleh ubah. Facebook akan menyalin semula semua kandungan set iklan dan hanya akan membuat perubahan pada satu pemboleh ubah yang ditentukan oleh pengiklan sendiri.

Untuk mendapatkan keputusan yang tepat Facebook hanya membenarkan anda menguji satu pemboleh ubah pada setiap kali ujian dijalankan. Sebagai contoh jika anda ingin menguji dua set audiens, anda tidak dibenarkan menguji dua delivery optimization pada masa yang sama; anda tidak akan dapat membezakan pemboleh ubah mana yang mempunyai kesan kepada iklan anda.

Split test dijalankan ke atas manusia bukan cookies dan ujian dijalankan ke atas pelbagai peralatan. Kos untuk setiap keputusan bagi setiap set iklan dan dikira dan dibandingkan. Set iklan yang mempunyai kos terendah untuk setiap keputusan seperti kos untuk setiap pembelian atas talian akan dianggap sebagai pemenang. Setelah ujian tamat, keputusan ujian akan dimaklumkan dengan menggunakan email. Keputusan yang diperoelhi boleh digunakan untuk memperbaiki kandungan iklan pada masa akan datang.


Objektif Split Test

Split test digunakan untuk meningkatkan trafik, meningkatkan jumlah pengguna aplikasi, menghasilkan bakal pembeli, menukarkan kecenderungan pembeli dari satu jenama ke jenama yang lain, memaparkan video, membuat jualan dengan menggunakan katalog, meningkatkan kesedaran jenama dan meningkatkan interaksi dengan pengikut.


Pengiklan mempunyai pilihan untuk menguji pembolehubah berikut; audiens sasaran, delivery optimization, penempatan (placement) , kreatif dan set produk.


Audien sasaran

Membuat perbandingan antara dua kumpulan audiens akan memberi maklumat mengenai kumpulan orang yang berpotensi untuk berinteraksi dengan atau orang yang mungkin akan membeli produk anda. Ujian ini juga untuk mengenal pasti audiens yang perlu diberi perhatian semasa membuat iklan. 
Contoh perbandingan:
  • Wanita, berusia antara 21 – 30 tahun melawan usia 31 – 40 tahun melawan usia 41 -50 tahun.
  • Orang yang tinggal di Putrajaya berbanding orang yang tinggal di Seberang Jaya berbanding orang yang tinggal di Subang Jaya.
  • Orang yang pernah melawat laman perniagaan anda berbanding orang yang hanya melawat Facebook Page anda.

Delivery Optimization

Keberkesanan sesuatu iklan ditentukan oleh pilihan pengharan yang digunakan. Sebagai contoh iklan anda mungkin akan lebih berkesan jika anda menggunakan pautan untuk membawa pengguna ke laman  anda.

Contoh web perniagaan anda. Uji beberapa pilihan untuk mencari kaedah terbaik untuk mencapai objektif ujian:
  • Optimize for conversions versus optimize for link clicks
  • Optimize for landing page views versus optimize for link clicks versus optimize for impressions
  • Optimize for conversions with a conversion window of 1 day versus optimize for conversions for a conversion window of 7 days

Menguji pelbagai placement

Anda boleh menguji perbezaan di antara beberapa jenis placement seperti:
  • Automatic placements versus customized placements
  • Mobile placements versus desktop placementsMenguji set produk

Menguji iklan dengan set produk yang berbeza akan membantu anda membandingkan sama ada kaedah mana yang lebih berkesan; pengiklan dengan katalog Facebook atau katalog bercetak. Perbandingan dibuat dengan mengiklankan produk yang sama dengan produk yang diiklankan menggunakan katalog bercetak di dalam Facebook.

Anda juga boleh membandingkan set produk yang mempunyai julat harga yang berbeza contoh barang berharga kurang dari RM50 berbanding produk berharga lebih RM50, untuk melihat produk mana yang lebih sesuai untuk dijual dengan menggunakan Facebook.

Menetapkan bajet dan membuat penjadualan

Anda perlu menetapkan bajet yang mencukupi untuk membolehkan ujian dijalankan dengan berkesan. Anda dicadangkan supaya mengikuti cadangan bajet yang disediakan oleh pihak Facebook. Ujian perlu dijalankan selama tidak kurang dari tiga hari dan tidak melebihi 14 hari.

0 comments:

Post a Comment

PELAWAT

Flag Counter

CHAT BOX

Copyright © MohammadMuai | Powered by Blogger Distributed By Protemplateslab & Design by Mohammadsaja@2018 | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com