Mengenali Pelanggan

 Tahniah! Sekarang kau dah tahu apa nak jual dan apa kelebihan barangan jual kau.

Soalan berikutnya: 

Kau nak jual pada siapa?
Apalah kau, siapa nak beli' aku juallah? Cop, cop, berehat sebentar bersama – sama Kitkat.

Kau meniaga apa sebenarnya?
Aku jual burger.

Ok, kalau ada orang dari negara Go Head Gostan nak order burger kau boleh tak?
Mana boleh bro! Aku buat Cash On Delivery, sekitar bandar aku aje.

Kalau camtu kau kena buat segementation, kau tak boleh jual pada semua orang.
Maksud kau jual burger tak perlu buat promosi ke?
Mana boleh camtu bro. Tak kenal maka tak tahu. Burger king yang bisnes berjuta pun buat promosi.

Kau tetap kena buat promosi tapi kena tumpu pada golongan sasaran, itulah segementation.

Maksudnya bila kau buat iklan guna FB Ads ke, Instagram ke, Whatsapp ke, kau kena sesuaikan dengan golongan sasaran kau, guna bahasa yang sesuai dengan mereka, sasarkan iklan kau kat kawasan yang sesuai, baru iklan dan promosi yang kau buat tu berbaloi. Baru boleh dapat Return On Investment (ROI).

Benda ni akan kita bincang bila sampai masa yang sesuai nanti, sekarang ni ingat. Jangan Jual kepada semua orang, buat segmentasi.



Klik gambar untuk paparan lebih jelas









0 comments:

Post a Comment

PELAWAT

Flag Counter

CHAT BOX

Copyright © MohammadMuai | Powered by Blogger Distributed By Protemplateslab & Design by Mohammadsaja@2018 | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com