SELAMAT DATANG KE BLOG RASMI MOHAMMAD SAJA, SEMOGA DIPERMUDAHKAN SEMUA URUSAN KITA DUNIA DAN AKHIRAT

FB ADS: Jenis Kempen Pemasran

 Facebook mempunyai beberapa pilihan bentuk iklan yang boleh disiarkan menggunakan Facebook Pages. Pemilihan iklan perlu disesuaikan dengan bentuk kempen pemasaran yang dijalankan dan jenis audiens yang menjadi sasaran promosi. Soalan terpenting yang perlu ditanya ebelum memulakan iklan di Facebook ialah apakah objek pengiklanan ada?. Objektif pengiklanan yang boleh dipilih terdiri daripada;

 • Menarik trafik ke laman perniagaan;
 • Meningkatkan jumlah “Like” dan “Engagement” dengan Facebook Page anda;
 • Mempromosikan pemasangan aplikasi mobile dan deskstop; atau
 • Menarik pengunjung ke premis perniagaan, platform ecommerce atau acara. • Bawa orang ke laman web
Kaedah ini dilakukan dengan cara menjadikan laman web sebagai destinasi apabila sesebuah pautan diklik.  Bentuk iklan yang digunakan adalah ringkas, iklan jenis ini hanya memaparkan tajuk, keterangan ringkas dan pautan ke laman yang hendak di paparkan.

Pilihan ini adalah kaedah terbaik jika anda ingin membawa seseorang ke laman web perniagaan, kedai atas talian, laman perhubungan atau lain – lain laman yang anda mahu pengguna lawati.

 • Meningkatkan conversion di laman web
Pengiklan yang memilih untuk menjalankan iklan berbentuk conversion pada laman web mereka akan menerima satu kod ringkas dari Facebook. Kod ini perlu diletakkan di dalam laman web yang disasarkan.

Sebagai contoh jika anda ingin lebih ramai orang melanggan news letter dari syarikat anda, kod tersebut perlu diletakkan pada laman web yang mengumpul maklmat berkaitan newsletter.

 • Meningkatkan Like dan engagement untuk Facebook Page
Boost post ialah iklan yang dibentuk dengan mengunakan post yang telah ditulis di dalam Facebook Page anda. Kaedah ini digunakan untuk menambah bilangan audien yang melihat sesuatu post. Objektif iklan ini ialah untuk meningkatkan bilangan Like, Comment dan Share sesuatu post.

 • Memperkenalkan sesebuah Facebook Page
Pakej pengiklanan ini membenarkan pengiklan untuk mengubahsuai dan mengoptimumkan kempen untuk disesuaikan dengan kumpulan sasaran. Objektif utama kempen ini ialah untuk mendapatkan pengguna yang akan “Like” dan “Follow” Facebook Page anda. Apabila pengguna “Like” sesebuah Facebook Page, post yang disiarkan di Facebook Page akan dtersiar di newsfeed pengguna tersebut secara organik. Plihan ini digunakan untuk meningkatkan jumlah pengikut di sesebuah Facebook Page.

 • Menggalakkan pengguna memasang sesuatu aplikasi
Pilihan ini khusus untuk pengguna telefon pintar dan tablet. Iklan ini mengandungi sebuah pautan yang menghantar pengguna terus ke app store dimana mereka boleh memasang app. Pilihan ini digunakan apabila anda ingin menukarkan pengguna Facebook kepada pengguna aplikasi mudah alih. Iklan jenis ini boleh menyasarkan jenis sistem operasi yang digunakan di dalam telefon atau tablet.

 • Tingkatkan Engagement dengan aplikasi
Iklan ini akan membawa pengguna yang klik iklan kepada kawasan tertentu pada aplikasi yang anda mahu pengguna lawati.

 • Tingkatkan kehadiran ke sesuatu acara
Iklan jenis ini digunakan untuk menyasarkan iklan kepada penduduk yang berada di kawasan yang berhampiran dengan lokasi perniagaan anda. Anda perlu menetapkan radius dan golongan sasar yang ingin dijemput untuk menghadiri sesuatu acara yang hendak dijalankan. Pilihan ini sesuai untuk kedai fizikal untuk meningkatkan jumlah pelanggan ke kedai mereka.

 • Bawa pelawat untuk mendapatkan tawaran yang disediakan
“Get people to claim your offer campaign” dikuhsuskan untuk membawa pengguna mendapatkan tawaran sama ada berbentuk kupon atau diskaun. Iklan ini juga membenarkan anda menetapkan had bilangan orang yang boleh mendapatkan kupon diskaun yang ditawarkan.

 • Hubungi orang berhampiran dengan perniagaan anda
Iklan ini membenarkan pengiklan menyasarkan orang yang berada di dalam kawasan tertentu. Anda perlu menetapkan radius dan golongan sasar yang ingin dijemput untuk menghadiri sesuatu acara yang hendak dijalankan. Pilihan ini sesuai untuk kedai fizikal untuk meningkatkan jumlah pelanggan ke kedai mereka.

0 comments:

Post a Comment

PELAWAT

Flag Counter

CHAT BOX

Copyright © MohammadMuai | Powered by Blogger Distributed By Protemplateslab & Design by Mohammadsaja@2018 | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com