SELAMAT DATANG KE BLOG RASMI MOHAMMAD SAJA, SEMOGA DIPERMUDAHKAN SEMUA URUSAN KITA DUNIA DAN AKHIRAT

SEO: Bantu Google dan Pengguna Memahami Kandungan Laman Anda

 Semasa Googlebot membuat crawling ia perlu melihat laman web tersebut dengan cara yang sama pengguna melihat laman web. Googlebot mesti diberi kebenaran untuk mengakses JavaScript, CSS dan imej yang terdapat di dalam laman web. Gunakan URL inspection tool (https://support.google.com/webmasters/answer/9012289) untuk menyelesaikan error yang boleh mengganggu Googlebot membuat crawling.


Cipta tajuk yang unik dan tepat

Gunakan tag <title> untuk memberitahu kedua – dua pengguna dan enjin carian mengenai topik yang dibincangkan oleh laman web anda. Tag <title> perlu diletakkan di antara elemen <head> di dalam dokumen HTML. Tajuk setiap laman mestilah unik dan mampu menarik perhatian pembaca.Bina tajuk dan keratan yang baik di dalam keputusan carian
Enjin carian akan memaparkan tajuk laman di bahagian atas keputusan carian. Tajuk laman boleh dibina dengan menggunakan nama perniagaan atau dibentuk dari gabungan maklumat penting seperti lokasi fizikal perniagaan atau  produk atau perkhidmatan yang ditawarkan.

Amalan terbaik

Terangkan kandungan laman web dengan tepat.
Pilih tajuk yang menarik, mudah difahami dan mempunyai lenggok basa yang sesuai dengan kumpulan sasar.

Elakkan

•             Memilih tajuk yang tiada kaitan dengan kandungan laman web.
•             Menggunakan tajuk default seperti "Untitled" atau "New Page 1".
              Cipta tajuk yang unik untuk setiap laman.
              Jika laman anda menggunakan laman yang lain untuk paparan mobile, cipta tajuk yang unik                untuk paparan mobile juga.

•             Elakkan menggunakan satu tajuk untuk ke semua laman yang mempunyai bilangan laman                  yang banyak. Gunakan tajuk yang ringkas dan mudah difahami.
•             Elakkan dari menggunakan tajuk yang terlalu panjang.
•             Elakkan dari memasukkan kata kunci yang tidak berkaitan di dalam tajuk.

Kredit : Coace Abdul Shokor

0 comments:

Post a Comment

PELAWAT

Flag Counter

CHAT BOX

Copyright © MohammadMuai | Powered by Blogger Distributed By Protemplateslab & Design by Mohammadsaja@2018 | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com