SELAMAT DATANG KE BLOG RASMI MOHAMMAD SAJA, SEMOGA DIPERMUDAHKAN SEMUA URUSAN KITA DUNIA DAN AKHIRAT

SEO: Fahami Cara Enjin Carian Menggunakan URL

Enjin carian memerlukan URL unik untuk setiap kandungan untuk membolehkan laman tersebut dicrawl dan disenaraikan di dalam index. Kandungan yang berbeza seperti produk yang berlainan perlu diberikan URL tersendiri. URL terbahagi kepada beberapa bahagian.

protocol://hostname/path/filename?querystring#fragment
Contohnya:
https://www.example.com/RunningShoes/Womens.htm?size=8#info
Google mencandangkan semua laman web menggunakan https:// di mana boleh. Hostname merujuk kepada nama host tempat data disimpan. Google membezakan di antara laman yang menggunakan “www” dengan laman “tanpa www”. Apabila menambah laman web ke Search console daftarkan kedua – dua laman dengan versi http:// and https:// dan laman dengan versi "www" and "non-www".

Path, filename, and query string menentukan kandungan yang akan diakses oleh server. Tiga bahagian ini adalah case-sensitive, “FILE” akan memberikan hasil yang berbeza dengan “file”. Hostname dan protocol bukan case-sensitive; huruf besar atau kecil tidak memberi sebarang kesan pada pencarian.

Fragment sebagai contoh "#infomengenal pasti bahagian mana yang perlu di paparkan oleh browser.

Tanda slash (/) dihujung selepas hostname adalah pilihan kerana tiada beza antara “https://example.com/” dan “https://example.com”. Sebaliknya tanda slash selepas path dan filename akan memberikan maksud yang berbeza sebagai contoh “https://example.com/fish” tidak sama dengan "https://example.com/fish/".
Kredit: Coach Abdul shokor

0 comments:

Post a Comment

PELAWAT

Flag Counter

CHAT BOX

Copyright © MohammadMuai | Powered by Blogger Distributed By Protemplateslab & Design by Mohammadsaja@2018 | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com