SELAMAT DATANG KE BLOG RASMI MOHAMMAD SAJA, SEMOGA DIPERMUDAHKAN SEMUA URUSAN KITA DUNIA DAN AKHIRAT

Takrif Pemasaran dan Kajian Pasaran

 Dr Philip Kotler di laman web  kotlermarketing.com mendefinisikan pemasaran sebagai sains dan seni yang meneroka, menghasilkan dan memberikan nilai untuk memuaskan keperluan kumpulan sasaran untuk membuat keuntungan. Pemasaran mengenal pasti keperluan dan keinginan yang tidak dipenuhi.


American Marketing Association (American Marketing Association, 2013)
mentakrifkan pemasaran sebagai satu set proses dan tindakan yang melibatkan komunikasi, penghantaran dan pertukaran tawaran yang mempunyai nilai kepada pembeli, pelanggan, rakan kongsi dan masyarakat secara umumnya.

Proses utama pemasaran terdiri daripada mengenal pasti peluang, membangunkan produk baru, menarik perhatian pembeli, mengekalkan kesetiaan pembeli dan memenuhi pesanan. Untuk berjaya sesebuah syarikat perlu memastikan bahawa setiap proses berjalan dengan lancar dan melangkaui jangkaan pelanggan.  Kegagalan syarikat memenuhi kepuasan pelanggan akan menyebabkan syarikat tersebut berhadapan dengan risiko kehilangan pelanggan.
Kajian pasaran ialah aktiviti yang digunakan oleh pemasar untuk mendapatkan maklumat berkaitan pengguna dan orang ramai. Matlamat utama pemasaran ialah untuk mempengaruhi persepsi dan kelakuan pembeli. Setelah mengetahui kehendak dan keperluan pengguna, penjual mampu untuk menyusun strategi pemasaran yang akan mempengaruhi persepsi pengguna. Maklumat yang diperolehi daripada kajian pasaran ini digunakan untuk mengenal pasti, mengkaji dan memilih peluang perniagaan.

Peluang perniagaan wujud apabila terdapat ruang atau kesempatan untuk menawarkan barangan yang boleh memenuhi permintaan dan cita rasa pelanggan. Peluang perniagaan wujud dalam pasaran disebabkan oleh dua situasi. Keadaan pertama ialah barangan sudah sedia ada dalam pasaran tidak memenuhi keperluan dan kehendak pengguna disebabkan oleh barangan kurang bermutu, kurang pilihan, harga yang tidak berpatutan, sukar diperolehi atau ciri yang kurang menarik. Situasi kedua ialah pengguna mahukan barangan yang mampu menyelesaikan masalah seharian mereka.

Kredit :Coach Abdul Shokur

0 comments:

Post a Comment

PELAWAT

Flag Counter

CHAT BOX

Copyright © MohammadMuai | Powered by Blogger Distributed By Protemplateslab & Design by Mohammadsaja@2018 | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com